Puututaan kiusaamiseen yhdessä

Jukovan johtokunnan tietoon on tullut viime kuukausien aikana murheellisen monia kiusaamistapauksia lastemme keskuudessa. Näyttää siltä, että kiusaaminen on lisääntynyt erityisesti WhatsAppissa. Jukovan johtokunta esittää, että kaikki yhteisön aikuiset sanovat ääneen kiusaamiselle ehdottomasti ei, ja auttavat lapsia tekemään saman.

Apunamme kiusaamisen kohtaamisessa, karsimisessa ja ehkäisemisessä on useita tahoja, joista tässä viestissä pari esimerkkiä. Käytännön vinkkejä on tarjolla sekä kiusatun lapsen tukemiseen, että kiusaamiseen osallistuvan lapsen kanssa toimimiseen. Jupperin koulu soveltaa myös kiusaamisen vastaista toimenpideohjelmaa (KiVa: https://www.kivakoulu.fi/). Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Helsingin, poliisin ja sisäministeriön yhteisen Samalla puolella -kampanjan tavoitteena on kertoa, mitä kaikkea kiusaamisen ehkäisemiseksi ja selvittämiseksi tehdään, niin kouluissa kuin vapaa-ajalla. Yhteistyö kaikkien yhteisömme aikuisten ja lasten välillä on tässäkin asiassa ensiarvoisen tärkeää!

Erään opettajan 4 tehokasta vinkkiä some-kiusaamisen estämiseen: https://yle.fi/uutiset/3-10333414

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vinkkejä nettikiusaamisen ehkäisyyn: https://www.mll.fi/vanhemmille/tukea-perheen-huoliin-ja-kriiseihin/kiusaaminen/kiusaaminen_netissa/

Portaali koulukiusaamiseen liittyvään tietoon, apuun ja ohjeisiin: http://www.koulukiusaaminen.fi/

Erityisen kivaa vuotta 2021 toivottaen, Jukovan johtokunta